Trump International Scotland

Tekst: Arild Kjærnli – Foto: Ann Askim

Green 10 ligger klemt inne blant sanddynene

Trump kjøpte i 2006 the Menie Estate rett nord for Aberdeen. Eiendommen ligger helt ut mot Nordsjøen og har et massivt landskap av sanddyner. De høyeste sanddynene strekker seg opp mot 50 meter høyt og ligner på en miniatyr av en spiss fjellkjede. Trump Organization kjøpte området for å skape en unik golfdestinasjon. Det skulle derfor bygges golfbaner, hotell og feriehus. Foreløpig er det bygget bare én golfbane på Trump International Scotland, men arbeidet på bane nummer to er nå i gang.

Et økologisk system

Ved hull 14 er sanddynene massive og ser nesten ut som en miniatur av en fjellkjede.

Sanddynene rundt banen fungerer som et eget økologisk system med spesiell flora og fauna. I tillegg har de en viktig funksjon ved å lage en barriere mot Nordsjøen, som beskytter mot erosjon. Området hadde før banen ble bygd status som et spesielt beskyttet område. Da planene ble offentliggjort møtte de sterk motstand fra miljøorganisasjoner og lokale krefter. Etter flere rettsaker og kontroverser kunne Trump Organization til slutt åpne banen i 2012. Statusen som spesielt beskyttet område har siden blitt annullert, da inngrepene ble ansett for store til å tilfredsstille kriteriene.

Havvind

Utenfor hull 11 finner du en av Skottlands havvindparker

Vindturbinene har blitt en del av kystlandskapet i Skottland og en av vindparkene har blitt bygget rett utenfor Trump International Scotland. Til stor irritasjon for eieren. Det resulterte også i en lang kamp i rettssystemet for å stoppe prosjektet. Til ingen nytte skulle det vise seg, og vindparken ble en realitet. Du kan i dag se mange av vindturbinene fra banen. Ikke helt uberørt natur lengre, men det har ikke stor betydning for opplevelsen av banen.

Trump International Scotland fasiliteter

Klubbhuset er holdt i en tradisjonell stil både ute og inne

Selv om det er mulig å være medlem på banen er den mer å regne som et forretningskonsept enn en tradisjonell golfklubb. Garderoben er derfor ikke av den massive størrelsen som du finner på andre baner. Du kan derfor bruke skapene til medlemmene når du skifter. Til og med Donald og Eric Trumps.

I klubbhuset kan du bruke eierens skap. Smart, for det er de eneste doble skapene.

Fasilitetene i klubbhuset er av høy kvalitet og interiør er holdt i en konservativ stil. Her finner du både lounge og restaurant slik at litt avslapning etter runden er godt ivaretatt. På menyen står typiske skotske retter som fish and chips og selvfølgelig eierens favoritt, hamburger. De har også en versjon av fiskesuppen Cullen Skink, som anbefales på det varmeste.

Treningsfeltet

Treningsfasilitetene er svært gode med utslag fra gress på driving rangen. På nærspillsområdet har du en enorm green med mange hullplasseringer. Det kan være smart å bruke litt tid her før runden, for greenene er litt annerledes enn det vi vanligvis finner i Norge.

På hull 2 er det ikke langt til stranda

Naturen er den best designer

Hull 9 sniker seg mellom sanddynene fram mot klubbhuset

Det er Martin Hawtree som er arkitekt bak Trump International Golf Links. Som banedesigner er han kjent for sin filosofi om å gjøre minimale inngrep i naturen. En annen arkitekt kunne ha gått til verks med en litt annen filosofi, og flyttet på enorme landmasser for å få det akkurat slik man så for seg på tegnebrettet. Hawtree har imidlertid latt naturen bestemme og utnyttet de mulighetene som er skapt av naturkreftene.

En bane fra øverste hylle

Hull 1 er en fantastisk start

Når du har det beste landskapet og den beste arkitekten er det utrolig hva du kan få til. Trump International Golf Links Scotland fremstår da også som en bane hvor man hele tiden har plukket fra øverste hylle. Banen oppfattes som svært naturlig og haugene, kulene og bølgene på tvers av fairway er beviset på dette. Det ser akkurat ut slik det ville gjort om Old Tom Morris var arkitekten. Fairwayene slingrer seg i stor grad i områdene som ligger beskyttet mellom sanddynene. Det betyr at du sjelden ser andre golfspillere og du kan nesten tro du er alene på banen. Fra utslagene, som ofte ligger opphøyet i sanddynene får du god oversikt over hullene. Imidlertid spiller sanddynene deg et puss og gir deg en optisk illusjon. Det ser nesten alltid smalere ut enn det i virkeligheten er. Utslagene kan derfor oppleves som skremmende med sanddyner, rough og bunkere nesten hvor du ser. Når du kommer bort til ballen ser du at dette ikke var så farlig allikevel.

Greenene er verdt et kapitel i seg selv

Hull 6 etter et vellykket innspill fra fotografen

Det er viktig å slå langt nok på innspillene. Lander du i ytterkant av green er det ofte kraftige run offs. Disse heller noen ganger rett ned i en bunker. Andre ganger skyter ballen fart nedover og du kan godt stå igjen med ganske mange titalls meter.  Greenene kan også være enorme. Noen ganger kan 3 køller skille forkant og bakkant. Riktig køllevalg kan være forskjellen mellom en enkel putt og et monster på 30 meter. Du får heldigvis et kart over hullplasseringene før du går ut, ellers er det nok sjelden du vil ha mer behov for en laserkikkert enn på denne banen. Gresset på green er utrolig jevnt og det går ikke an å skylde på banen om putten ikke triller der du tror. Selv om det er jevnt gress, er greenene i seg selv langt fra rette. Det er kraftige hellinger, platåer og det kan brekke til alle kanter. Lese puttelinjer krever derfor sin mann eller kvinne. Klarere du deg uten en og annen tre-putt er du god.  

Alt ruller ned i bunkerene

På hull 16 er det virkelig en mulighet til å få prøve bunkerne

Det er ikke ekstremt mange bunkere på banene, men de er strategisk plassert og tvinger deg til å bruke slag eller retninger som kanskje ikke korteste vei til hullet. En ting er i hvert fall sikkert. Du vil for enhver pris prøve å holde deg unna. Havner du i en fairway bunker må du regne med i hvert fall et slag ekstra. Fairway bunkerne har også høyere gress i forkant enn hva vi er vant til fra mange andre baner. Dette gjør at de får et litt mer naturlig preg og føyer seg fint inn i filosofien til Martin Hawtree. Rundt green er imidlertid gresset ved bunkerne barbert ned så langt det går. Å håpe at ballen stanser i gresset før den når bunkeren er bare å glemme. Når det i tillegg ofte heller ned i bunkeren fra alle kanter er det beste valg av siktemål ofte midt på green.

Trump International Scotland – et eventyr

En drive på venstre siden av hull 7 kan fint rulle inn på green.

Det er vanskelig, om ikke umulig, å beskrive med ord en bane som Trump International Scotland. Disneyworld er kanskje den beste sammenligningen. Det er attraksjon etter attraksjon, og når du er ferdig kan du ikke vente på å komme tilbake. Selv om man kan ha sine tanker om Donald Trump er det ingen tvil om at han kan få frem ubeskrivelig golfbaner.

Andre baner i Aberdeenshire