Tralee Golf Club

Stedet du opplever craìc

I Tralee finner du nok av puber og god stemning – Foto: Arild Kjærnli

Tralee er en liten by på vestkysten av Irland og er et godt utgangspunkt for en golftur. Rett utenfor byen ligger Tralee Golf Club med en av verdens beste linksbaner. I kjøreavstand vil du også finne andre av Irlands beste linksbaner. Tralee er i stor grad basert på turisme og det er en mengde overnattingsmuligheter, restauranter og ikke minst puber. På pubene finner du ofte levende musikk enten det er tradisjonelle irske sanger eller pubtrubadurer. Dersom du ønsker å oppleve noe spesielt skal du velge slutten av august, da festivalen Rose of Tralee blir arrangert. Den tiltrekkes av tilreisende fra hele Irland og er berømt for sin craìc.

Gammel golfklubb – ny bane

Tralee klubbhus – Foto: Arild Kjærnli

Tralee er en gammel golfklubb, men dagens bane ble åpnet i 1984. Det er Arnold Palmer som står bak designet og er den eneste linksbanen han har laget. Den amerikanske forbindelsen merkes også på banen. Parkeringsplassen er full av turbusser fra «Kerry Coaches» som frakter de amerikanske golfturistene fra bane til bane. Det er ikke så vanskelig å skjønne at Tralee er en populær bane for tilreisende. Det moderne klubbhuset har et flott garderobeanlegg, moderne restaurant og en velfylt proshop. Ikke minst blir man tatt imot med åpne armer av personalet.

Klubben har også et godt anlegg for oppvarming før runden med driving-range (ikke alltid de har det på linksbaner), chipping green og putting green. Det er en god ide å bruke litt tid på putting greenen, for greenene på Tralee kan være vesentlig raskere enn i Norge.

Arnold Palmer og naturen samarbeidet om å lage Tralee

Hull 3 – Foto: Arild Kjærnli

Tralee Golf Club består av to 9-hulls sløyfer som er ganske forskjellige i karakter. De første hullene på Tralee ligger i et ganske åpent landskap ut mot Tralee Bay. Det gir en flott utsikt mot Fenit Island, men beliggenhet gjør også banen eksponert mot vinden fra Atlanteren. De gamle steingjerdene og ruinene som er en del av de første ni-hullene gir en følelsen av at banen er mye eldre enn den faktisk er. Den andre sløyfen ligger inne i sanddynene og det har blitt gjort få endringer med maskineri, slik at disse hullene fremstår som naturlige. Arnold Palmer uttalte da også at han designet de første ni-hullene, mens de siste ble designet av naturen.

Første sløyfe

Hull 2 – Foto: Arild Kjærnli

Du starter spillet ved å bevege deg utover mot sjøen på et par 4 hull uten de altfor store vanskelighetene. Hull 2 tar deg videre i en dogleg langs Tralee Bay fram mot hull 3, som er et av banens flotteste hull. Hullet er par tre og ligger helt ut mot fjæra. Tårnet som står igjen fra et gammelt slott er et bra siktemerke. Her er det en fordel å ikke gå for langt. Et slag som lander kort av green vil sprette på, men et slag som er langt vil sprette ut mot vannet. Nærheten til vannet gjør denne delen av banen svært vakker, og du kan se sjøen fra alle hull.

Hull 7 – Foto: Arild Kjærnli

Hull 7 er nok et praktfullt par 3 hull hvor du fra et opphøyd utslagssted slår deg ned mot en green voktet av 3 pot bunkere. Hullet er ikke så langt, men ofte går slaget rett ut i vinden fra Tralee Bay.

Mange vil trekke fram hull 8 som det beste hullet på banen. Hullet går i en slak dogleg langs stranda og det er out of bonds på venstresiden langs hele hullet. Et slag mot høyresiden av green er det smarte valget da out of bonds pinnene står farlig nærme greenkanten.

Siste 9

De siste 9 hullene er av en annen karakter enn de første. Her spiller man seg inn i sanddynene og plassering av hullene er overlatt til naturen. Inne sanddynene er banen naturlig nok mer kupert. Greenene finner du gjerne på toppen av eller mellom sanddynene. Hull 12 er et godt eksempel på dette. Utslag ligger høyt oppe og en drive som lander i den bratte fairwayen vil bare rulle og rulle. Et 300 meter slag kan fort være resultatet. Greenen ligger klemt inn i en sanddyne og til venstre for green er en kløft. Et slag fra høyresiden er å foretrekke på dette flotte hullet.

Par 3 i særklasse

Par tre hullene på den siste sløyfen er ikke mindre spektakulære enn på den første. På hull nummer 13 skal du slå over et 30 meter dypt juv. Havner du i juvet er det bare å slå en ny ball. Rådet er derfor å ta en klubbe ekstra. Går du for langt har du i det minste en mulighet til å finne igjen ballen.

Hull 16 – Foto: Arild Kjærnli

Det kanskje fineste hullet på banen er nummer 16. Du står høyt oppe og slår mot en ganske liten green som ligger helt ut mot stranda, som er OB. Her er det viktig å velge riktig kølle for fram mot green er det høy rough. Hullet er kalt the Shipwreck, men på en vindfull dag er det nok flere scorecard enn skip som blir ødelagt her.  

Avslutning

Det nest siste hullet krever en god drive for å komme i gunstig posisjon til innspill. Det er en kraftig bakke opp til green, så her er køllevalget litt tricky. Vel opp på green står man på toppen av en sanddyne og er eksponert for elementene. Får du en nedover putt her er det viktig å ta hensyn til vind. Får vinden tak i ballen kan det bære rett forbi hullet og ned den bratte bakken.

Det 18. hullet på Tralee er en skikkelig utfordring og spillestrategi er viktig for å unngå hindringene. Det er ikke en overflod av bunkere på de andre hullene, men her er det nok. Hele 12 bunkere må passeres før man kan sette ballen i koppen. Fra det opphøyde teestedet ser det rett og slett litt overveldende ut. En veldig fin avslutning på en svært bra og spektakulær bane.

Andre anbefalte baner på sørvestkysten av Irland.