Crail er en gammel landsby med aner helt tilbake til det 8. århundre og ble en «Royal Burgh» i 1178. I Crail finnes det fortsatt en rekke bygninger som kan dateres til perioden 1600 – 1900. Mange av disse er inspirert av nederlandsk arkitektur da Nederland tidligere var en viktig handelspartner. Mye av Crails historie involverer havnen og selv i dag er den en operativ fiskerhavn.
Crail er verden 7. eldste
I 1786 møttes 11 golfinteresserte herrer og dannet the Crail Golfing Society. Med det ble golfklubben den 7. eldste i verden. Referatet fra stiftelsesmøtet er fortsatt bevart. Selv om medlemmene spilte golf på området hvor dagens bane ligger helt fra 1850 tallet, var det først i 1894 Old Tom Morris ble leid inn for å designe dagens bane, som var ferdig med 18 hull i 1900. I stor grad er det samme bane som Old Tom la ut for 120 år siden som vi kan spille i dag. Området banen ligger på heter Balcomie Links, som også er navnet på banen.
OB i overflod
En av karakteristikkene til Balcomie er en overrepresentasjon av OB. OB kommer i spill på 16 hull og noen ganger til og med på begge sider av fairway. Dette er både for å skille de ulike hullene og hindre spill ut på naboeiendommene, men også fordi Nordsjøen er å regne som OB. Når det er sagt oppleves allikevel ikke banen som spesielt trang og med normalt spill klarer man seg unna å miste ballen. Noen ganger er det imidlertid ikke til å unngå at man leker med sjøen.
Vind er banens forsvar
Fra første tee har man en flott utsikt mot flaten hvor de aller fleste hullene ligger. Fra denne opphøyde posisjonen kan man virkelig ta inn Crail. Hullene ser nærmest ut til å ligge på èn stor fairway da det er minimalt med vegetasjon og lite som definerer hullene. Utsikten utover sjøen er formidabel, og du ser tvers over Firth of Forth mot East Lothian. På denne banen er det hverken bunkere, bekker eller lange hull som gjør det vanskelig. Vinden derimot utgjør det vanskeligste hinderet. Det sies at Balcomie er det mest forblåste stedet i Fife. La derimot ikke vinden skremme deg fra å spille Crail. Den er en del av moroa.
Båthus på banen
Hull 1 er kalt opp etter det gamle båthuset som ligger til høyre for green. Dette båthuset inneholdt tidligere den lokale redningsskøyta. At sjøen og livredning fortsatt er en del av Crail fikk redaksjonen erfare ved et besøk på banen. En lokal fisker ble reddet opp av sjøen ved banen. Dette engasjerte hele klubben inkludert starter og proshop. Det var ikke før ambulansen dro at det var mulig å slå ut igjen.
Vann i spill
De første fem hullene går alle utover langs stranda. Hull 4 har en dogleg som ligger langs en liten bukt og vannet kommer for alvor inn i spillet. Ved å legg utslaget til høyre over stranda kan hullet kortes inn betraktelig. Pass bare på å ikke bli for grådig. Jo lengre til høyre, jo lengre carry kreves. På hull 5 står man overfor den samme utfordringen. Forskjellen er imidlertid at dette hullet er 400 meter. Kutter du ikke doglegen vil du fort ha mer enn 200 meter inn på andreslaget. Fristelsen er nesten ikke til å unngå. Dette hullet regnes som banens vanskeligste og navnet, Hell’s Hole, sier vel sitt. Risk and reward i høyeste potens.
Signaturhull med sand
Etter de 5 første hullene beveger man seg vekk fra vannkanten og åkrer erstatter Nordsjøen som OB områder. På tross av dette er du aldri langt fra sjøen for det er ikke god plass på Crail.
Midtveis finner du de lengste hullene på banen. Både hull 11 og 12 er par fem. Det vil si fra backtee og dametee. Hull 11 er par fire fra herretee. En av disse eiendommelighetene man bare finner på de gamle linksbanene.
Hull 14 er å regne som Crails signaturhull. Et par tre hull som går kraftig nedover. Det er bare 130 meter, men her er køllevalg vanskelig og vind spiller en avgjørende rolle. Foran green ligger en enorm bunker som dekker hele hullets bredde. To bunkere vokter bakkanten, to til venstre og en til høyre. Akkurat slik det skal være på en linksbane.
Avslutning med stil
De siste 4 hullene ligger på et eget område mellom sjø og klubbhus. På veien dit passer man en hule. Sagnet sier Kong Constantine ble drept i hulen i 943 under et slag med vikingene. Hull 15 går langs kanten og er et kort par 4 hull på bare 230 meter. Fristende å gå for green, spesielt i en gunstig vindretning. Det følges på med et par tre hull før man møter et par fire på 400 meter. Ikke avskrekkende med vind i ryggen. Brutalt i når vinden står imot.
Craighead links
I 1998 utvidet Crail tilbudet med en ny bane kalt Craighead. Denne banen er ikke en linksbane da den ligger på klippene over sjøen. Dette gir en flott utsikt fra nesten alle hull og er nesten verdt runden alene. Som en kuriositet kan det nevnes at det på banen er en mur bygget av vikinger. På hull 6 går denne på tvers av fairway. Pass på å ikke legg deg for nær for innspill til green. Eller drive over. Craighead er også en bane med moderne mål. Nesten 6.000 meter fra herretee og par 72. Klubben har også en pakke som gjør at man kan spille begge banene for en redusert pris. Orker man to runder er dette et godt tilbud.
Klubbhuset på Crail er en moderne bygning i stein og glass. Den ligger på en klippe over banen og har en fantastisk utsikt. Et perfekt sted for å avslutte en runde.