Cruden Bay

En bane som alltid kommer høyt opp når de beste rangeres er Cruden Bay.  Cruden Bay ligger rett nord for Aberdeen og er absolutt verdt en halv time i bil.  Banen ble anlagt i 1899 for å skape jernbanetrafikk og bringe gjester til Cruden Bay hotell, som nå har gått over i historiebøkene. 

Slik er linksgolf

På Cruden Bay får man en ordentlig leksjon i hva links golf er. Det er plenty av blinde utslag og innspill, bekkene snirkler seg gjennom banen og bunkerne er mange og dype. Greenene er godt undulerte og når sommertørken slår til er de svært harde og raske etter norske forhold. Det er ikke rom for en rolig start på Cruden Bay. Allerede på hull 1 må du forbi 6 bunkere og OB til venstre før du kan sette putten. På hull 3 må kameraet fram.  Innspillet er som tatt rett ut av en reisebrosjyre med den lille fiskerlandsbyen Port Errol som blikkfang i bakgrunnen av green.

Slik går det slag i slag gjennom det kuperte terrenget med den ene perlen etter den andre.  Noen steder med skjulte bekker, andre med blinde utslag og slemme bunkere.  Sanddynene ligger som dalsider og skaper skiller mellom hullene, og selv om Cruden Bay er en populær bane har vi ofte følelsen av å spille helt alene.

Hull 6 – Foto: Kaia Means

«Quirky» bane

Etter å ha latt den flotte utsikten ved hull 15 stjele oppmerksomheten, kan du begynne å fundere på hvor du skal slå neste slag.  Hullet er par 3, men man kan ikke se noen green, flagg eller siktepinner.  Bare en liten åpning til høyre mellom sanddynene hvor grusveien går.  Det er bare å ta sjansen og legge slaget i retning åpningen. Når du runder sanddynene vil du se resultatet fra det underligste utslaget vi har sett og ballene ligger forhåpentligvis pent plassert på green. 

I vikingenes fotspor

På vei bortover 17 fairway vil du gå på historisk grunn. Dette er sletten som det siste store slaget mellom skottene og vikingene fant sted. 

Pass på å drikk en slurk vann fra Hellige Olavs brønn, for, som det står på skiltet, å unngå pest og plage. Og en slik medisinsk forsikring tar man gjerne med på kjøpet fra en bane som stedvis er sær, men en fantastisk morsom og vakker opplevelse å spille.

St Olavs well – Foto: Kaia Means

For oss nordmenn er det også morsomt at Cruden Bays nihulls-bane faktisk heter St Olavs course. Vikingenes arv lever fortsatt i Skottland. Denne banen er inkludert i greenfeen til hovedbanen og den er ikke lengre enn at man kommer rundt begge banene på samme dag.

Flere baner ved Aberdeen