The European Club

Utsikt fra tee 3

Golfjournalisten og banearkitekten Paddy Ruddy hadde i 30 år hatt en drøm om å ha sin egen golfbane når han i 1988 leide et helikopter for å finne drømmestedet.  Det fant han i Brittas Bay en snau time utenfor Dublin.  Da startet arbeidet med å skape en fantastisk bane.  Beviset på at dette har vært vellykket får Ruddy gjennom rangeringen av banen som nummer 24 i verden.

The European Club er en privat klubb og antall medlemmer er sterkt begrenset.  I dag er det bare ca 70 som har fått privilegiet av å bli valgt ut til denne eksklusive klubben.  Imidlertid er man svært velkommen som gjest og stor gjestfrihet får en til å føle seg som medlem uansett.

Hull 7 the European Club – Pat Ruddy

The European Club ligger helt ute i Irskesjøen og gjennom århundreder har stormene pisket sand opp fra stranden og skapt et unikt landskap av høye sanddyner med trange, små daler.  Gjennom disse sanddynene har banen blitt lagt ut med et design hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene.  I likhet med de gamle linksbanene som har fått utvikle seg i takt med spillet skjer det stadig endringer på the European Club.  Eller forbedringer som Pat Ruddy kaller det.  Det betyr at ingenting ved banen er hellig for å skape en unik links opplevelse. 

Bunkere ser ut som de har ligget der alltid – Ann Askim

Bunkere blir derfor lagt til eller fjernet, greenene utvidet, utslagsteder flyttet.  I det hele tatt, banen er levende. Pat Ruddy liker også å eksperimentere med planter og du vil finne både trær og busker du ikke finner andre steder, men uten unntak er de plantet med en hensikt. Enten for å gjøre det vakrere eller av praktiske hensyn som på green 15 hvor det ble plantet Phormium mot sjøen. Disse plantene fra New Zealand, med sine brede og tette blader, får sjøsprøyten fra Irskesjøen til gå over greenen slik at gresset ikke blir skadet av alt saltet under vinterstormene.

På the European Club hadde man også ekstra plass til 2 hull ekstra. Da bygde man selvfølgelig det. Selv om hullene ikke er en del av de to sløyfene på ni hull anbefales man allikevel å spille de. Filosofien er at golf er så moro, så hvorfor ikke spille et par ekstra hull.

Hull 13 med verdens største green – Pat Ruddy

De første 9 hullene på the European Club ligger lengst vekk fra sjøen. Det betyr at man spiller mellom store sanddyner og er litt mer beskyttet mot vind fra havet. Vegetasjonen er kraftig og det er et bredt utvalg av ulike planter, som man ikke finner på andre linksbaner. For eksempel palmer. På flere hull har Pat Ruddy lagt stor vekt på å bruke terrenget slik at man får en optisk illusjon som gjør det vanskelig å bedømme avstanden. Selv Tiger Woods trodde at flere av hullene var par 5 selv om de var under 400 meter fra backtee når han spilte banen.

De siste 9 ligger lenger ut mot vannet og mange av hullene ligger langs stranda. Spillet blir derfor litt annerledes og vinden får enda bedre tak. Et godt eksempel på Pat Ruddys vilje til å gjøre noe unikt er greenen på hull 13. Greenen er rett og slett enorm. Så stor at det er en «dogleg» med bunker i «knehasen». Havner du på feil side av greenen er det ingen annen mulighet enn å gå for en 4-putt eller chippe seg over rough til den andre siden av greenen.

Green 18 med klubbhus – Ann Askim

The European Club er blant de golfbaner som er verdt en egen reise. Kombinerer man med noen av de andre fantastiske banene rundt Dublin har man fått en reise for livet.