Portmarnock Golf Club

Portmarnock Golf Club – gammel storhet

Portmarnock Golf Club ble stiftet i 1894 – Foto: Ann Askim

Portmarnock Golf Club, eller Old Portmarnock som den også kalles, ble startet i 1894 og ligger på en smal halvøy.  Banen har nå 27 hull fordelt på tre sløyfer og er regnet som den beste i Irland.  Når man kjører opp veien til banen og passerer gjennom porten, skjønner man at dette ikke er hverdagskost.  Med litt bange anelser og tanker om snobberi og stivhet kjører man resten av veien opp mot klubbhuset.  Og der blir alle de negative tankene gjort til skamme.  Maken til gjestfri velkomst skal man lete lenge etter.  Personalet tar imot køllene dine, viser deg plass på parkeringsplassen og starteren forklarer deg hvordan man bør spille banen.  

En drøm av en linksbane

Banen eller banene er i seg selv er en drøm. Mange holder den som Irlands beste i konkurranse med Royal Portrush og Royal Countydown i Nord-Irland. Det sier ikke lite i et land hvor mesterskapsbanene står i kø.

Landskapet er relativt flat, men på noen av hullene er man inne blant sanddyner. Sanddynene rammer gjerne inn greenene som gjør det mer spektakulært enn på de flate områdene. Portmarnock ligger helt inntil stranda og man har en flott utsikt til sjøen fra mer eller mindre alle hullene.  Fairway, bunkere og områdene rundt er utrolig velholdt og det løper gjerne en og annen fasan eller kanin over fairway. 

Fasanen på banen lar seg ikke affisere av golferne – Foto: Ann Askim

Spiller du på vårparten får du også gleden av den gule fargeprakten til de mange gulltornbuskene, som på tross av et flott utseende egentlig er ondskapsfulle ballmagneter.  Greenene er av høy klasse og meget raske.  Forvent noen treputter dersom du kommer rett fra norske greener.  Ikke lett å bedømme hastigheten ved første forsøk.

Ærverdig klubbhus

Det karakteristiske klubbhuset til Portmarnock Golf Club – Foto: Ann Askim

Klubbhuset med den karakteristiske hvite fasaden er en historie i seg selv.  Det formelig gløder av gammel storhet og man har på følelsen av å være på besøk hos aristokratiet.  Med stor høyde under taket og mørke trepaneler på veggene føler man seg langt unna våre mer dugnadsorienterte norske klubbhus.  På veggene finner man gamle bilder, gamle køller og premier fra fordums tid som bare styrker den unike følelsen.  Lunsj er inkludert i greenfee, så det er bare å nyte de flotte fasilitetene.

Andre linksbaner rundt Dublin.