
Gullane er en liten, rolig landsby, som ligger 3 mil øst for Edinburgh. Her har det blitt spilt golf siden 1600-tallet. I dag ligger det ikke bare en golfbane i landsbyen, men tre. Kreativt nok har de fått navnene Gullane 1, 2 og 3. I tillegg ligger Muirfield rett utenfor Gullane, så her er golf en viktig del av bybildet.
Gullane Golf Club har vært vertskap for mange av de store turneringene. Blant arrangerte de Scottish Open i både 2015 og 2018. Banen som ble brukt da kan du imidlertid ikke spille, for da kombinerte man hull fra både Gullane 1 og 2 for å få en bane tilpasset nivået til proffene.

Det som skiller banene i Gullane fra andre linksbaner er at de ligger på en ås. Åsen er en del av byen og bor man på et av landsbyens hoteller eller B & B er det gangavstand til første utslag uansett hvilken bane du skal spille. Som gjest har du ikke adgang til klubbens klubbhus. I stedet har man bygget et eget klubbhus for gjestene. Dette er toppmoderne med restaurant og gode garderobefasiliteter. Proshop er lokalisert på andre siden av A 198 i et eget bygg litt unna ved tee 1 på Gullane 1.
Når du spiller på Gullane er det viktig å passe på tempoet. Medlemmene her er vant til å spille fort. Under spill på nummer 2 fikk undertegnedes 2 ball en omgang kjeft av ett medlem for sent spill og vedkommende valgte å gå av midt i runden. Da vi kom inn i klubbhuset etter å ha fullført 18 hull hadde vi brukt 3 timer og 15 minutter.
Gullane 1

Gullane 1 må betegnes som den beste av de 3 banene i Gullane. Banen kjennes tegnet ved at den er ganske kupert ulikt de fleste andre linksbaner. Roughen her kan også være et mareritt, så mange velger å spille sikkert her. Spillet starter nede på flaten rett utenfor proshopen. Man spiller seg så oppover åsen hvor fairway går i en kløft mellom åsrygger før det flater ut ved green 2. For å komme opp til hull 3s utslag må man gå opp en liten grusvei. På toppen åpenbarer Gullanes storhet seg. 360 graders utsikt mot Forth of Firth (fjorden), Muirfield, banene og landsbyen. Fra hull 3 spiller man seg videre oppover åsen til toppen ved tee på hull 7.

Her kan man igjen ta inn utsikten før driven nedover åsen mot green. Hull 8 og hull 9 er hullene som er nærmest sjøen. Her finner du også deler av anti-tank forsvarsverket som ble bygd under 2. verdenskrig.
På de siste 9 spiller man seg tilbake og oppover åsen.

På toppen av åsen er man på hull 17. Her får man igjen en praktfull utsikt mot Gullane. Hull 17 er et av hullene som ikke var en del av banen som har blitt brukt under Scottish Open. Hvorfor blir ganske klart når du står på toppen. Her går det bratt nedover mot green og mange proffer vil klare seg med ett jern for å nå green fra utslag. Med driver er det også mulig for langtslående amatører, men foran green ligger det 3 store bunkere som plukker opp alt som blir kort av green. Er du god fra sand er det kanskje verdt sjansen.

Hull 18 spilles oppover langs veien og ender opp der du startet runden. Her er en slice det samme som ny ball, for hele høyre siden er OB mot veien.
Gullane 2

Gullane 2 starter rett utenfor gjesteklubbhuset og etter det første hullet beveger man seg over A198 for å starte på turen oppover åsen. På de første 7 hullene spiller man langs Gullane 1 før banen beveger seg mot Aberlady Bay.

Her får man en flott utsikt over Fort of Firth selv om det er et stykke fram til selve sjøen. Dette stykket kalles Gullane Bents og har både en frodig flora og variert dyreliv. På denne strekken står hull 11 fram som et smykke. Par 3 nedover på 175 meter fra herretee. Greenen voktes av 8 bunkere som ligger foran, bak og på begge sider. En slik utfordring hvor det er viktig at beundringen av utsikten ikke tar overhånd.

Fra hull 12 beveger man seg igjen oppover til man på tee 17 igjen får en praktfull utsikt utover Gullane. Det kan være fristende å gå for green på dette utslaget. Selv om det er over 300 meter langt heller det kraftig nedover og det er mulig å nå inn med en god drive. Dette er imidlertid «risky business». Rett bak green kommer igjen A198 og her er det OB. Å bruke hodet er vel et godt råd. Før siste hullet krysser man igjen A198 og står foran en god birdie mulighet. Med under 300 meter langt vil de aller fleste kun ha en liten kølle eller chip igjen til hullet. Pass imidlertid på høyre siden. Her er det OB for å beskytte parkeringsplassen.
Gullane 2 spilles i stor grad i det samme området som den mer renommerte 1, og innehar mye av den samme kvaliteten på fairway og greener. Det er derfor ikke enorm forskjell mellom dem. På Gullane 2 er det imidlertid mer sanddyner som gjør landskapet mer kupert og det finnes mer variert vegetasjon. Er du ikke så opptatt av måtte spille den mest berømte banen gir Gullane 2 mer opplevelse for pengene enn 1 da greenfee er under halvparten.
Gullane 3

Gullane 3 er den nyeste banen og ble åpnet i 1910. Banen er også den korteste og for kort for de aller fleste av oss med par 67 på 4.500 meter. Dermed er det ikke sagt at det ikke er en morsom opplevelse. Naturlig nok er mange av hullene korte slik at nøyaktighet belønnes bedre enn lengde. Så er det også pensjonistenes favoritt blant de 3 Gullanebanene. Denne banen spilles også delvis på Gullane Hill, men de 3 første hullene og det siste ligger på flaten før man krysser A198.

Har man først kommet seg opp på åsen får man den samme, om ikke bedre, utsikten man har på de to andre banene. Med noen unntak har også hullene på Gullane 3 færre bunkere. Det gjør at banen ikke bare er kortere, men også mer lettspilt generelt sett.
Heritage of Golf

Man kan ikke ha vært i Gullane uten å ha besøkt det lille museet Heritage of Golf. Museet ble åpnet av Archie Baird og utstillingen består av hans private samling golfutstyr produsert før 1930. Samlingen er en av de største og mest verdifulle som er på private hender. Her kan man se ulike antikke køller, fjærballer og annet som hører til golfens historie. Heritage of Golf ligger i tilknytning til proshopen i Gullane og besøk må avtales på forhånd. Archie Baird døde i en alder av 95 år i 2019, men andre krefter har tatt over driften av museet.