Elie – The Golf House Club

Elie and Earlsferry er det offiselle navnet på en liten landsby som ligger inntil Firth of Forth. Det litt merkelige navnet oppstod fordi landsbyene Elie og Earlsferry vokste sammen og ble i 1930 formelt sammenslått. I dag er Elie et populært sted for feriegjester og halvparten av husene i landsbyen brukes til fritidsboliger.

Stolt historie

Golf er en viktig del av Elies fritidstilbud og identitet. I likhet med andre landsbyer i Fife har det blitt spilt golf på Earlsferry links siden 1500-tallet. Det var ikke helt uten konflikter at man spilte på dette området, for eierne ønsket å bruke det til jordbruk. Dette medførte en 20 år lang rettstvist, som ble endelig ble avgjort ved at golferne fikk benytte et område «som var like bredt som en spiller kan slå». Hvilken spiller som fikk æren av å slå dette slaget vet man ikke, men en god treff var det nok ikke  Området man fikk tildelt var definitivt ikke stort nok for en golfbane. Man leide derfor nye landområder og i 1896 stod 18-hulls banen klar.

The Golf House Club

Den første golfklubben i Elie ble startet i 1856. I 1873 ble en ny klubb startet, som også skulle bygge et klubbhus. Klubben kalte seg derfor «The Golf House Club». Det er vel trolig at dette navnet ble valgt av markedsførings hensyn, for den andre klubben hadde ikke noe klubbhus. Uansett har navnet bestått, og det er denne klubben som fortsatt styrer klubbhuset og banen.  

Spesiell lay-out på Elie

Hull 14, ett av 16 par fire – Ann Askim

Elie har en spesiell lay-out. Det finnes ingen par fem hull og bare 2 par tre. Dette gir en bane med par 70, bortsett fra for kvinner. Fra dametee er 3 av hullene par fem og en total på par 73. Det er også 10 hull med OB, så presisjon er greit å ta med seg. Det er lett å tenke at Elie er en kjedelig bane når det er så lite variasjon i hullenes par. Så feil kan man ta. Hullene oppleves som svært varierte. Flere har en lengde som vil friste en til å prøve seg på green. Andre er igjen så lange at de nesten kunne vært par 5. Krydre dette med utsikt over sjøen på nesten alle hull blir det veldig bra.

Starterens periskop

Starteren bruker periskop for å sjekke at det er klart – Ann Askim

Noe av det Elie er mest kjent for har ikke noe å gjøre med golf i det hele tatt. På starterboden har man montert et periskop, som inntil 1968 stod på ubåten HME Excalibur. Det første hullet på Elie er et blindt slag opp en bakke. Med dette periskopet sjekker starteren om spillerne på hull 1 har kommet seg langt nok unna før han starter neste ball.

Tøff start

Det er ikke bare at hull 1 har et blindt utslag som gjør dette til en tøff start. 380 meter oppoverbakke og OB langs hele høyresiden gjør det ikke noe enklere. Når man skal slå innspillet er det sannelig OB i bakkant av green også. Fra tee på hull 3 får du en fantastisk utsikt utover Firth of Forth og landsbyen. Dette hullet er så bra par 3 hull man kan forvente. Ikke gå til venstre, der er det OB. Ikke gå for langt, der er det OB. Ikke gå for kort, der er det svære bunkere. Når hullet i tillegg måler 185 meter er det greit at det går nedover mot green.

Hull 5 – Arild Kjærnli

På hull 6 går utslaget over en bakke slik at man ikke ser green. Med 280 meter er det fristende å prøve seg med en lang drive. Slår du ikke 240 meter carry bør du glemme det. Du kan ikke se det fra tee, men det ligger et kobbel av bunkere og sperrer mer eller mindre fairway for alle slag som er mer enn 200 meter. Da må du også ta med i beregning at det ruller godt på Elie.

Hull langs bukta

Fra hull 9 spiller du deg ned mot vannkanten og Elies fineste område åpenbarer seg. Fra hull 10 til hull 13 går banen langs bukta St Martins Bay. Blåser det står du foran en spennende utfordring hvor selv det korte tiende på 260 meter rett ut mot sjøen blir en kraftprøve. Hull 11 er bare 120 meter, men greenen ligger nesten på stranda. Her er det alt fra wedge til wood som gjelder når det står på. Kontrasten til hull 12 blir stor da dette er banens lengste hull. 400 meter med dogleg, men har kan man være heldig å få vinden i ryggen. Da blir det som syntes nesten umulig lett. Fra hull 13 snur banen hjemover.

Avslutning

Hull 17 – Ann Askim

På hull 17 får man igjen et par 4 hull på 400 meter. Normalt får man her god hjelp av vind i ryggen og med god rull kommer bunkeren som ligger på 300 meter i spill. Pass på venstresiden og bakkant green. Her er det OB som så mange andre steder på denne banen. Det siste hullet er en hyggelig avslutning. Det vil si dersom man klarer å unngå det evindelige OB på høyresidene og i bakkant. Det er også greit å unngå de fem bunkerne som ligger spredt langs og på fairway.

Det er lenge siden det første klubbhuset ble bygget på Elie, og etter hvert som tiden har krevet det har det blitt utvidet. Allikevel finner man fortsatt spor etter klubbens tidlige dager. De gamle skapene fra 1800 tallet er fortsatt bevart. For den golfhistorie interessert er utstillingen av gamle hickory køller interessant.

Andre baner i Fife.