Cean Sibèal – Dingle Golf Links

Dingle by

Dingle Pub – Foto: Arild Kjærnli

Dingle er en liten by som ligger ytterst på Dingle halvøya. Tidligere var det fiske som var den viktigste næringen i området, men i dag har turistene fullstendig tatt over den rollen. En konsekvens er at det florerer av overnattingssteder, puber og restauranter. En kveld på pub i Dingle med levende irsk musikk er absolutt å anbefale.

Vakkert landskap

Hull 1 – Foto: Arild Kjærnli

Dingle Golf Links ligger cirka 20 minutter biltur unna Dingle by. Veien til banen er både smal og svingete. Fartsgrensen variere mellom 80 og 100, så det går fortere enn vi nordmenn er vant med.  Er du ikke helt fortrolig med venstrekjøring er det nok en god ide å legge til noen minutter ekstra.

Hull 6 – Foto: Arild Kjærnli

Landskapet i denne delen av Irland er preget av store grønne sletter og slake bakker med firkantede åkere. Rundt Dingle Golf Klubb finner du derfor flere kuer enn du finner golfere. Banen er skjermet fra landbruket med en kombinasjon av gamle steingjerder, gressvoller og nettinggjerder. Det er en flott utsikt utover mot fjellkjeden Macgillycuddy’s Reeks, hvor du blant annet finner Irlands høyeste fjell. Et annet særpreg for denne delen av Irland er nærværet av gælisk. Skiltene er tospråklige og selv golfbanen har 2 navn.

Gjestfritt på Dingle Golf Club

Dingle klubbhus – Foto: Arild Kjærnli

Du føler deg velkommen når du besøker Dingle Golf Club. I proshopen er de svært imøtekommende og løser eventuelle utfordringer raskt og smertefritt. I restauranten finner du et godt utvalg av ulike retter. Er været godt er terrassen et perfekt sted å nyte mat og drikke med fin utsikt til golfbane og kystlinje.

Designet av Eddie Hackett

Hull 9 – Foto: Arild Kjærnli

Golfbanen er bygd på 1970 tallet av legenden Eddie Hackett, som står bak mer enn 100 irske golfbaner. Filosofien hans var å gjøre minst mulig inngrep i naturen. Dingle er derfor en bane uten de spektakulære elementene man kan skape med bulldoser. I stedet får man en golfbane man lett kan tenke seg at kunne være bygd på 1800-tallet, hvor spade var det viktigste verktøyet.

Spille banen

Hull 3 – Foto: Arild Kjærnli

Sandgrunnen som Dingle er bygd på gir de typiske links-fairwayene med kuler og dumper. Landskapet er ganske åpent og hullene kunne lett glidd over i hverandre. Designet har imidlertid blitt gjort slik at de naturlige sanddynene og rough er med å skape konturer for hullene.

Hull 11 – Foto: Arild Kjærnli

Selv om det er flatt opplever man allikevel å være på en variert bane. På de tørre og harde fairwayene blir man godt belønnet med mange meter ekstra trill for et godt slag. Tilsvarende vil du ofte finne ballen din i rough dersom slaget ikke er av de beste. Roughen er riktignok ikke av de tykkeste og du kan regne med å finne ballen din om slaget har vært litt skjevt. Imidlertid er det enkelte områder hvor du ikke bør ha noen forhåpninger om å finne ballen. Disse ligger gjerne som grense mellom hull eller mot kuhagene som grenser inn mot banen.

Bekker er det nok av på Dingle Golf Club – Foto: Arild Kjærnli

På 13 av hullene er det en bekk i spill. Bekken slynger seg tvers over fairway og rundt greener, og er ikke alltid lett å se fra utslag eller innspill. Et godt råd er å se etter gule og røde staker, og bruke en baneguide.

Hull 17 – Foto: Arild Kjærnli

Cean Sibèal er ikke av de lengste banene, men en fin opplevelse av en veldesignet linksbane. Kombinert med et besøk i Dingle for å finn god, irsk craic (god stemning) er området vel verdt et besøk.

Andre baner på vestkysten av Irland.