Carne Golf Links

Så langt vest du kan komme i Irlands county Mayo ligger landsbyen Belmullet. Skal du kjøre dit er det verdt å merke seg at i dette området er språket Gaelisk. Det finnes ikke mye annet i Belmullet enn vakker natur og nærhet til Atlanterhavet. I dette landskapet finner man også et spektakulært område med sanddyner som gjerne blir 30 – 40 meter høye. Et landskap som skapt for en spektakulær golfbane.

Green 1 – Ann Askim

Carne Golf Links som ble bygget i dette området på 1990 tallet er da også en golfbane som ingen andre. Banen er Eddie Hackets siste design og blir også regnet som hans beste. Det sier ikke lite for Hacket er en legende i Irland og står bak utallige baner.

Hull 3 – Ann Askim

Naturlig design

Carne Golf Links er unik på mange måter. På hvert eneste hull spiller du i sanddyner. Jo lenger vekk du kommer fra klubbhuset, jo større blir sanddynene til de ender opp med å være gigantiske. Det gjør at nesten alle fairways er adskilt. Du kommer derfor ikke til å se mange andre golfere og vil ha følelsen av å ha banen for deg selv om den skulle være fullbooket.

Hull 8 innspill – Ann Askim

De høye sanddynene gjør også at det er mange «blinde» hull på banen, og ofte ser du fra tee ikke lenger enn dit du skal legge utslaget. Greenene på Carne er også spesielle. Bare en green har blitt laget ved hjelp maskiner. Resten ble plassert naturlig, men de er selvfølgelig raske og i perfekt stand. Bulldosere og gravemaskiner har også i liten grad blitt brukt til å lage utslagssteder. Disse ligger naturlig plassert og er ofte opphøyd. Det gir en flott utsikt over landskapet og Atlanterhavet fra mange hull.

Utslag hull 11 – Ann Askim

Få inngrep i naturen

Under byggingen av banen har det blitt lagt stor vekt på at man ikke skal gjøre for store inngrep i de unike sanddynene. Det betyr at rough ikke blir klippet, men vokser som den hadde gjort om det ikke var en bane her. Imidlertid blir ikke gresset så tykt og saftig som det for eksempel hadde blitt i Norge. Stort sett kan du forvente å kunne slå på ballen, men ligger kanskje litt ekkelt til i et hull eller sprekk som det ofte er.

Green 13 – Ann Askim

Naturlige bunkere dukker også opp for spesielt skjeve slag. Disse er en del av naturen og blir ikke vedlikeholdt. I tråd med å ta vare på naturen er det få anlagte bunkere på Carne. Bare 21 bunkere har det totalt blitt plassert rundt green eller på fairway. Dette er i sterk kontrast til det som er vanlig på en linksbane. Royal County Down har for eksempel 18 bunkere på det attende hullet alene.

I 2013 åpnet man 9 nye hull på Carne Golf Links. Den nye 9-hulls sløyfen kalles «the Kilmore». I dag er det mulig å kombinere disse hullene med en av de andre 9-hullslsøyfene, eller rett og slett spille 27 hull. (Redaksjonen har ikke spilt the Kilmore og den får derfor ingen nærmere omtale.)

Carne er rett og slett en fornøyelse

Klubbhus og 18 green – Ann Askim

Det er sjelden man ser en bane så ofte nevnt når de beste banene skal kåres. På tross av at den ligger utenfor allfarvei og aldri har de store turneringen har ryktet gått foran banen. Du klarer rett og slett ikke finne en bane som ligner. Dette er linksgolf på steroider og ingen som har spilt banen vil glemme den. For eksempel gikk Tom Coyne i 2008 rundt hele kysten av Irland og spilte alle linksbanene. En distanse på rundt 180 mil. På toppen av listen over baner han gjerne hadde gått tilbake til finner du Carne. Denne spesielle golfreisen har Coyne dokumentert i boken «A Course Called Ireland». God lesning for golfentusiaster.

Har du først tatt turen hele veien til Carne anbefalles det også å ta kjøreturen rundt halvøya banen ligger på. Flott natur og akkurat slik man forventer at Irland skal være.

Andre anbefalte baner på nordvest-kysten av Irland.