Dumbarnie Golf Links ligger en drøy times kjøretur fra Edinburgh. Banen er bygget på The Balcarres Estate som er eid av Lord Balniel. Familien bruker også banen og bli ikke forbauset om du plutselig støter på Lady Balniel i sin karakteristiske oilskin-jakke. Klubbhuset er moderne og inneholder de fasilitetene man har behov for med garderobe for gjestene, restaurant og proshop. Golfarkitekten Clive Clark har både startet, designet og utviklet Dumbarnie Links. Clark representerte Europa i Ryder Cup 1973 og har siden 80-tallet hatt stor suksess med sine banedesign.
Pay and play bane
Dumbarnie Links er ikke en golfklubb med medlemmer, men er drevet som et rent forretningsforetak. Planen er å tiltrekke seg de store reiseselskapene som arrangerer turer til St. Andrews og omkring liggende baner. Dette merkes også ved ankomst hvor du blir tatt imot av en vert som viser deg hvor du skal sette fra deg bag, finne traller, du får et skap i garderoben etc. Du føler deg rett og slett velkommen til Dumbarnie Links.
Prisbelønt design
Det har vært knyttet store forventninger til Dumbarnie Links helt siden planene om en bane ble offentliggjort. Banen ligger tett på Forth of Firth og man har faktisk sjøutsikt fra fjorten av hullene. Området rundt er tradisjonelt linkslandskap, men banen har gjennomgått store forandringer for å tilfredsstille Clive Clarks visjon. Store mengder masse har blitt flyttet for å omdanne det som tidligere var beitemark til et landskap med store sanddyner. Denne forvandlingen har blitt gjort mesterlig og landskapet framstår som hundre prosent naturlig selv om bulldosere har spilt hovedrollen og ikke moder natur. Selv om det har blitt flyttet store masser har man samtidig beholdt en del av de originale elementene. Du finner derfor bekker, dammer og gamle steingjerder som glir naturlig inn i golfdesignet. Et godt bevis på at man har lykkes fikk man under World Golf Awards i 2021 hvor Dumbarnie Links ble kåret til verdens beste nye bane.
Så moro som det kan bli
En viktig del av visjonen bak Dumbarnie Links er at den skal være krevende, men morsom å spille for alle nivåer av golfere. Det er enkelt å konkludere med at man i stor grad har lykkes med dette. Du vil finne fem ulike utslagssteder slik at du kan bestemme lengde etter ferdighet. Hullene er varierte, og det er ofte doglegs som sniker seg mellom sanddynene. Dette gjør det mulig å ta en «snarvei» for å få et lettere innspill. Slår du langt kan du til og med gå for green på flere par 4-hull. Lykkes du derimot ikke med å «ta sjansen» er straffen ganske drøy, og du skal ha med deg en god porsjon flaks for å klare par. Mange av utslagsstedene er også opphøyde. Dette fremhever utsikten mot fjorden og du kan se hele hullet selv med dogleg. De mange bekkene på banen har også fått være med å prege designet, og du treffer på dem både på utslag og innspill. Å tenke strategisk er derfor lurt. Ikke alltid at driver er den beste kølla på utslag. Sanddynene vil også gjøre at du ikke ser mange andre spillere på banen, og du kan lett få følelsen av å ha banen for deg selv.
Bunkere i massevis
Bunkere spiller alltid en av hovedrollene på en linksbane, og det er ikke noe unntak på Dumbarnie Links. Her finner en imidlertid ikke bare de tradisjonelle dype potbunkerne man er vant til fra andre baner. I stedet finner man en blanding av bunkere som til forveksling ligner de naturlige man kan se på gamle bilder. De er ikke nødvendigvis lagt i spilleretningen, men fremstår som naturlige områder i sanddynene hvor gresset ikke har fått tak i sanden. Disse er ofte ikke så dype, men greie å spille seg ut av. Imidlertid treffer du også på «vanlige» bunkere, som i større grad er med på å danne banens forsvarsverk.
Som en fornøyelsepark
Det er lett å sammenligne Dumbarnie Golf Links med en fornøyelsepark. Her finner du alt som er morsomt med golf og ryktene vil nok gjøre at det blir rift om spilletidene. Dette er fint en bane man kan spille hver dag, resten av livet, uten å gå lei.