Northumberland er ikke et område mange nordmenn kjenner. Bortsett fra de som følger TV-serien om Vera Stanford, som er spilt inn her. Northumberland ligger plassert mellom Newcastle og den skotske grensen. Skal man reise hit er fly til Edinburgh og leiebil det enkleste alternativet. I dette området finnes det en rekke spennende linksbaner med et prisnivå som også passer de små lommebøkene. Severdighetene står også på rekke og rad. Nærheten til Skottland gjorde at området gjennom mange århundrer var gjenstand for utallige slag. Som en konsekvens har Northumberland i dag den største tettheten av slott og borger i hele Storbritannia. Noen er i dag bare ruiner mens andre, som Bamburgh Castle og Alnwick Castle, står fram med all sin storhet.
I roughen på Dunstanburgh Golf Club
Dunstanburgh Golf Club er ikke av de mest meriterte banene og starten er da heller ikke spesielt spennende.
De første hullene går innover landet og er greie, men fra det sjette hullet begynner banen å bli ordentlig morsom.
Utslagstedet på hull 6 gir en flott utsikt mot stranden hvor folk har picknik, leker med hundene sine og går tur med ruinene av Dunstanburgh Castle som mål. Hullene brer seg utover langs bukten, inn mellom sanddynene og hele tiden ligger Nordsjøen der som blikkfang.
Nærheten til havet setter sitt preg og når sjøsprøyten slår innover banen kan det 13 hullet være dekket av et lag salt fra sjøen. Hullet er banens signaturhull og navnet «Castle» har det fått fra utsikten til ruinene av Dunstanburgh Castle. På dette hullet må man dele området med alle turgåerne på stien ved siden av green.
Etter hull 13 snur banen og spillet går gjennom et antall hull hvor langt, grågult gress skaper grensene mellom fairway og rough. Innspillet over bekken til Dunstanburghs 18 green er en verdig avslutning på en fin runde.
Bo Northumberland
Northumberland er et populært ferieområde for britene og det finnes overnattingsmuligheter overalt. Et godt alternativ er den lille landsbyen Beadnell. Beadnell ligger i hyggelig avstand fra både golfbaner og andre severdigheter. Her finnes også en campingplass som kan være et morsomt alternativ. På kvelden kan man rusle ned til en av landsbyens 2 puber for middag eller en forfriskning. Sedvanlig hyggelig stemning og menyer som ikke gjør for store innhugg i reisekassa.
Andre alternativer kan være de små landsbyene Seahouses og Bamburgh eller den litt større Berwick-Upon-Tweed.
Seahouses – par 3 hull i særklasse
Golfbanen i den lille byen Seahouses passer fint til byen. Ikke lang, men vel verdt et besøk. Seahouses Golf Club har en fin blanding av hull med parkpreg og spektakulære linkshull. I likhet med St Andrews er det enkelte hull som deler fairway, så man må være litt forsiktig.
De første hullene på banen er links hull vi koste oss på de første linkshullene før vi forsvant over veien og møtte beitemark og bølgende kornåkere. Tilbake over veien er de siste 9 hullene ren links og det starter riktig så oppløftende.
Det tiende hullet er par 3 og man står høyt oppe og slår over en dam. Rådet fra de lokale er å ta en kølle mer eller få en ball i dammen på dette hullet. Mange tar to køller mer for sikkerhets skyld. Resultatet blir fort at man er nærmere greenen på hull 16 enn på hull 10.
Hull 15 er en ny perle. 110 meter over et juv med havet og fjæra i bunnen. Greenen ligger helt ute ved kanten av juvet og det er et ganske imponerende syn. Ikke et langt hull, men det er noe eget ved å ikke ha fast grunn som sikkerhetsnett. Et annet lokalt råd for dette hullet er å legge utslaget rett ut i havet og la vinden føre ballen inn på green når det blåser. Morsom og spennende utfordring, men det plager nok ingen om vinden ikke er tilstede.
-Jeg har feriert her de siste 35 årene. Dette området har det meste. Golf, slott, severdigheter, flotte strender og hyggelige mennesker. Og ikke minst, det koster ikke så mye her som i andre deler av Storbritannia. Her kan vi spille golf en hel uke for hva det koster for en runde på noen av de mest kjente banene forteller Bob Pinder, en av gjestene i klubbhuset etter runden.
Lindisfarne
Man kan ikke besøke Northumberland uten å ha vært på Lindisfarne, eller Holy Island som den også blir kalt. Vikingenes angrep på øyas kloster i år 793 markerer starten på vikingtida på de britiske øyer. Ved høyvann er veien dekket av vann og har man ikke kommet seg tilbake i tide er en overnatting på øya ikke til å unngå. Historiene om redningsaksjoner av biler som har prøvd seg etter anbefalt tid blir fortalt av alle, så rådet er klart. Følg tidevanns-tabellen!
Landsbyen på Lindsfarne er av det riktig idyllisk slaget og det er lett å se at innbyggerne er stolte av stedet sitt. Mange besøkende velger å spasere den korte turen ut til slottet og rekken av mennesker snirkler seg bortover som en lang serpentine. Et besøk i klosterruinene for å se på hva våre forfedre klarte å stille i stand er selvfølglig et must for nordmenn.
Etterpå passer det bra med lunsj i den koselige puben. Med litt planlegging er det ikke noe problem å få til både Lindisfarne og golf på samme dag.
Goswick Links
Goswick Links er en skikkelig test av en golfbane og det er ikke uten grunn at den nå har status som kvalifiseringsbane til British Open. Goswick mangler både den spektakulære utsikten man kan oppleve på andre baner og har heller ikke renommet til de kjente britiske golfbanene.
Her handler det utelukkende om en golfbane hvor du må ta fram dine ytterste kvaliteter som golfspiller dersom du skal beherske den. Det beste kvalitetsstemplet har man fått av R & A, som forlangte at det ikke skulle foretas endringer på banen i forkant av Open kvalifiseringen.
Det starter friskt med dogleg høyre rundt en treklynge med innspill til en green, som ligger et stykke oppover de høye sanddynene som skiller banen fra stranden. Og de neste hullene ligger inne blant sanddynene. Mange av utslagene ligger høyt med landingsområdet kilt inne blant bunkere og høyt gress. Banen er ulik mange linksbaner hvor man spilller 9 hull ut og ni hull inn. Etter de første 6 hullene flater derfor banen ut og går inn mot klubbhuset der det er rom for en kort pause og påfyll av proviant.
På siste 9 hulls sløyfe spiller man seg utover til man møter jordbruksland. Her får man selskap av kuflokker som kan skli rett inn i en tegneserie av Gary Larson. Etter hull 13 snur man og på veien hjem står utfordringene på rekke og rad.
Hull 14 er et klassisk linkshull med 3 dype fairwaybunkere som du absolutt må holde utslaget unna. Greenen ligger skjult mellom sanddyner og her er det viktig å holde innspillet mot høyre. I bunkeren til venstre vil du ikke ligge.
På hull 15 venter så et hull du må til en linksbane for å finne. Med 125 meter fra gul tee høres det umiddelbart ikke så vanskelig ut, men praksis her noe helt annet. Fra en opphøyd tee skal du slå deg inn på en green som voktes av 5 store bunkere. Riktig lengde er viktig. For kort betyr et besøk i roughen, for langt betyr en vanskelig chip fra dumpen bak green. Høyre eller venstre betyr at sandwedgen må fram. Alt annet enn å lande på green betyr som regel å vinke farvel til par.
Etter å ha kommet seg gjennom hull 17, et par 5 med 11 bunkere, er runden klar for å avsluttes med et kort par fire. Hullet er bare 235 meter, så her er det mulig å kunne rette litt på scoren. De 9 store bunkerne som ligger foran og rundt green gjør også at en fin mulighet bokstavelig talt også kan renne ut i sand. Selv om det er fristende å prøve seg på en drive inn på green, er det smarte valget å la driveren ligge i bagen. Et godt jernslag gir ett kort innspill til en birdiesjanse som vil smake godt etter en morsom og tøff runde.
Hvor øynene er på utsikt og ikke ball
Bamburgh Castle Golf Course er ikke å regne som en linksbane. Allikevel kan man ikke reise fra Northumberland uten å ha spilt den. Alle som har opplevd denne banen lovpriser banen og den fantastiske utsikten. Banen er av den kuperte sorten og snor seg opp og ned og rundt det lille berget hvor banen ligger.
Med sin par 68 er det ikke en lang bane, men den er allikevel krevende og ikke minst morsom å spille. Her møter du blinde utslag og innspill, bunkere, gulltornbusker, kløfter og kratt. Noen greener er delvis skjult av fjellknauser, noen ligger høyt oppe mens andre må du stole på siktepinnene for å treffe.
Fra banens høyder har du utsikt mot noe av det beste Northumberland kan by på. Mot nord brer stranden seg utover med lange, hvite bølger som slår innover sanden. I havdisen ser man Lindisfarne med klosterruinene og slottet i bakgrunnen. Snu deg 45 grader og se rett mot Farne øyene ute i Nordsjøen som er kjent for sitt rike fugleliv, vend så ansiktet mot sør og Bamburgh Castle. Det mektige middelalder slottet er et imponerende syn og på mange hull er det med på å stjele oppmerksomheten vår.
“This is quite possibly the most beautiful and beautifully situated golf course in all England.” – Golf World Magazine
På det syttende hullet hvor man ser rett ned mot klubbhuset er det lett å konkludere som den legendariske golfskribenten Bernhard Darwin. Etter en runde på Bamburgh Castle skrev han:”Det er mulig det finnes bedre utsikt, men jeg har ikke sett noen. Og jeg har sett mange”.
Mange muligheter
Northumberland er et område som burde bli besøkt av flere. Golfbanene er mange, og de er på hvert sitt sett spektakulære. Kombinert med alle de andre severdighetene i området får man en destinasjon som også appellerer til de som ikke er bitt av golfbasillen.